Γιατί η γάτα μου κάνει «πατουσάκια»; 🐾. Κτηνίατρος Λάρισα

👩🏼‍⚕️ Κτηνίατρος Μαρία Ζησούλη

Όσοι έχετε γάτα θα έχετε προσέξει την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει με τα πόδια της όταν σπρώχνει ρυθμικά μπρος πίσω μια μαλακή επιφάνεια .

Αυτή η κίνηση που μοιάζει σαν να «ζυμώνει» είναι κάτι που κάνουν όλες οι γάτες! Το ζύμωμα της γάτας είναι είναι μια φυσική και συνηθισμένη συμπεριφορά που συνοδεύεται συχνά από γουργούρισμα ενώ η γάτα φαίνεται να είναι απόλυτα γαλήνια !

✅ Ενότητες του video “Γιατί η γάτα μου κάνει «πατουσάκια»;”
Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το λόγο που οι γάτες εκτελούν αυτήν τη συμπεριφορά.
🚩 Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα «πατουσάκια» είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που έχει διατηρηθεί από την περίοδο που η γάτα ήταν γατάκι !
Καθώς τα γατάκια θηλάζουν από τη μητέρα τους, χρησιμοποιούν αυτήν την κίνηση για να ενεργοποιήσουν τη ροή του γάλακτος.
🚩 Οι επαναλαμβανόμενες πιέσεις με τα πατουσάκια τους έχουν μείνει στη συμπεριφορά τους και όταν είναι ενήλικες . Συνήθως, αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται όταν αισθάνονται άνετα, ή όταν κοιμούνται ή χαλαρώνουν. Μάλλον έχουν συνδέσει την κίνηση αυτή με την άνεση που ένιωθαν όταν θήλαζαν.
🚩 Αν «ζυμώνει» τα πόδια σου ή την κοιλιά σου όταν την κρατάς αγκαλιά, θέλει να σου ανταποδώσει την τρυφερότητα και να σου δείξει ότι κι εκείνη σε αγαπάει !
🚩 Μία αλλη εξήγηση είναι ότι οι γάτες ζυμώνουν για να ενεργοποιήσουν τους μυς του σώματός τους και να προετοιμάσουν το έδαφος πριν επιτεθούν σε ένα θύμα.
🚩 Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή στις ενήλικες γάτες προέρχεται από τους άγριους προγόνους τους που όταν ξάπλωναν να κοιμηθούν στη φύση έπρεπε να στρώσουν το έδαφος ώστε να το κάνουν πιο άνετο και μαλακό και να εντοπίσουν τυχόν κινδύνους που κρυβόταν κάτω από χόρτα ή φύλλα.
🚩 Από την άλλη, οι θηλυκές γάτες «ζυμώνουν» λίγο πριν τον οίστρο για να δείξουν ότι είναι έτοιμες για ζευγάρωμα!
🚩 Επίσης με το ζύμωμα η γάτα οριοθετεί την περιοχή κυριαρχία της ! Στις πατούσες της υπάρχουν αδένες μυρωδιάς και όταν ζυμώνει απελευθερώνει το μοναδικό άρωμα του σώματος της στην ζυμωμένη επιφάνεια . Με τον τρόπο αυτό ,η γάτα στέλνει μηνύματα στις άλλες γάτες ,που μπορεί να έρθουν και να διεκδικήσουν το χώρο της, να μην πλησιάσουν !

👉🏻 Ξαπλώστε λοιπόν και απολαύστε το ζύμωμα και το γουργουρητό της γάτας σας. Είστε ένας πολύ τυχερός άνθρωπος!

𝝚𝝘𝝘𝝦𝝖𝝫𝝜 𝝨𝝩𝝤 𝝟𝝖𝝢𝝖𝝠𝝞 𝕐𝕆𝕌𝕋𝕌𝔹𝔼🔴
#subscribe https://www.youtube.com/channel/UCCbQExO7589CWuPLU-YUHjQ
👩🏼‍⚕️ Περιγραφή – Αφήγηση : ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΗΣΟΥΛΗ #veterinarydoctor

Leave a reply