Είναι ο σκύλος μου μάντης; Μεταφυσικές ικανότητες ή μύθος;

👩🏼‍⚕️ Κτηνίατρος Μαρία Ζησούλη

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ότι ο σκύλος τους έχει μεταφυσικές ικανότητες καθώς μπορεί να προβλέψει σεισμούς , ασθένειες , την άφιξη του αφεντικού τους στο σπίτι , ακόμη και τον θάνατο !

Η απάντηση είναι ότι οι σκύλοι είναι έξυπνα και παρατηρητικά ζώα με πολλές ικανότητες και δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό σε όλο αυτό .

✅ Ενότητες
🚩 Οι σκύλοι έχουν μοναδικές δεξιότητες στην ερμηνεία οπτικών ενδείξεων, εκπληκτικές ακουστικές και οσφρητικές ικανότητές , είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ένα ευρύτερο φάσμα ακουστικών συχνοτήτων από τους ανθρώπους και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε άλλες φυσικές ενδείξεις, όπως μικροδονήσεις του πατώματος .

⚠️ Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο στο λάθος συμπέρασμα ότι ο σκύλος τους έχει μεταφυσικές ικανότητες.

🚩 ΝΑΙ ! Οι σκύλοι μπορεί να καταλάβουν πότε ο ιδιοκτήτης θέλει να τους βγάλει βόλτα. Ο άνθρωπος σκέφτεται ότι «πρέπει να βγάλω βόλτα το σκύλο» . Αμέσως φανερώνει άθελά του στοιχεία για το τι σκέφτεται , ενώ ο σκύλος με την άκρη του ματιού του τον παρακολουθεί. Για παράδειγμα μόλις σκεφτεί ο ιδιοκτήτης να πάει βόλτα τον σκύλο ,μπορεί να γίνει πιό ανήσυχος, να φορά ή να ισιάζει τα ρούχα του, να κοιτά στο παράθυρο για να ελέγξει τον καιρό ή να πίνει έναν καφέ πριν ξεκινήσει ! Οι σκύλοι είναι πολύ παρατηρητικοί και είναι γνωστό ότι είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τέτοια είδη ενδείξεων, πολύ πριν ο ιδιοκτήτης πάρει το λουρί στο χέρι και πει “πάμε βόλτα” .
🚩 Και πως καταλαβαίνει ότι πλησιάζω στο σπίτι;
Αυτό το φαινόμενο έχει πολλαπλή εξήγηση. Μπορεί να ακούει την άφιξη του αυτοκινήτου γνωρίζοντας τον ήχο της μηχανής. Μπορεί να το έχει συνδέσει με κάποιο είδος ρουτίνας εάν οι ώρες είναι σχετικά σταθερές. Επίσης άλλα άτομα που είναι μέσα στο σπίτι (και ξέρουν ότι ιδιοκτήτης φτάνει) ενδέχεται με την συμπεριφορά τους να μεταδίδουν ακούσια μηνύματα στον σκύλο .
🚩 Και συμβαίνει πολλές φορές οι ιδιοκτήτες να είναι υπερβολικοί όσον αφορά τις δεξιότητες του σκύλου τους. Όταν επιμένουν ότι ο σκύλος προβλέπει την άφιξη τους παραβλέπουν τις περιπτώσεις που ο σκύλος προέβλεψε λάθος και υπερτονίζουν αυτές που ο σκύλος προέβλεψε σωστά μιας και οι τελευταίες περιπτώσεις είναι και πιο εντυπωσιακές!
🚩 Και όσον αφορά τους σεισμούς; Πως συμβαίνει να υπάρχουν τόσες μαρτυρίες για σκυλους που προέβλεψαν το σεισμό;
Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κάνει μελέτες όμως μπορούμε να βρούμε έτοιμες μελέτες από τον Καναδά κ το Λος Άντζελες οι οποίες αποδεικνύουν ότι πολλοί σκύλοι καταλαβαίνουν τους σεισμούς πριν γίνουν αντιληπτοί στους ανθρώπους. Μία εξήγηση είναι οτι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ακούν τον ήχο από την έναρξη μετακίνησης των τεκτονικών πλακών στο φλοιό της γης ώρες πριν αυτές προκαλέσουν σεισμό.
🚩 Η πρόβλεψη του θανάτου ακούγεται σαν το μεγαλύτερο μυστήριο!
Πως καταφέρνουν κάποιοι σκύλοι να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του αφεντικού; Η απάντηση είναι η εξής : Οι ασθενείς ακόμα και όταν δεν το γνωρίζουν τείνουν να ενεργούν διαφορετικά. Οι σκύλοι μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος , να παρατηρήσουν την ανθρώπινη κίνηση, τη στάση, τον φωνητικό τόνο και το χρώμα του δέρματος. Και βέβαια οι σκύλοι έχουν αυτή την απίστευτη όσφρηση με την οποία μπορούν να ανιχνεύσουν την παραμικρή μυρωδιά των οσμών που σχετίζονται με το θάνατο. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τα καρκινικά κύτταρα και να αντιδράσουν ιδιόμορφα. Μπορούν να μυρίσουν ακόμα και την υπέρμετρη αύξηση ορισμένων βιοχημικών δεικτών που δείχνουν ανεπάρκεια των νεφρών του ήπατος της καρδιάς ή άλλων οργάνων. Έτσι οι σκύλοι μυρίζουν όργανα που υπολειτουργούν.

⚠️ Οι σκύλοι μας έχουνε πολλές και πολύπλοκες δεξιότητες αλλά ασφαλώς κ ΟΧΙ δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό σ αυτό!

𝝚𝝘𝝘𝝦𝝖𝝫𝝜 𝝨𝝩𝝤 𝝟𝝖𝝢𝝖𝝠𝝞 𝕐𝕆𝕌𝕋𝕌𝔹𝔼🔴
#subscribe https://www.youtube.com/channel/UCCbQExO7589CWuPLU-YUHjQ
👩🏼‍⚕️ Περιγραφή – Αφήγηση : ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΗΣΟΥΛΗ #veterinarydoctor

Leave a reply