Στρεπτόκοκκος στις γάτες

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ

✅ Τι είναι ο στρεπτόκοκκος στις γάτες και πως μεταδίδεται;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο μικρόβιο που μπορεί να προσβάλλει γάτες κ σκύλους .Ο στρεπτόκοκκος είναι μεταδοτικός κ η μόλυνση του ζώου από στρεπτόκοκκο μπορεί να είναι από ελαφρά αυτοϊάσιμη νόσος μέχρι και θανατηφόρα .Στις γάτες, το παθογόνο επηρεάζει κυρίως την αναπνευστική οδό και τα κλινικά σημάδια περιλαμβάνουν πυώδη ρινικές εκκρίσεις, βήχα, ιγμορίτιδα, δύσπνοια, κ πνευμονία που μπορεί να καταλήξει κ σε θάνατο. Δύο είδη στρεπτοκόκκων είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις στην γάτα. Ο streptococcus canis που είναι ο πιο διαδεδομένος και ο Steptococcus equi subsp zooepidemicus που μπορεί να είναι σπανιότερος , αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα .
Στρεπτόκοκκος C:

1)Ας αρχίσουμε με τον streptococcus canis : O S canis θεωρείται μέρος της μικροβιακής χλωρίδας του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας, του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κ των γεννητικών οργάνων στις γάτες. Ο επιπολασμός της λοίμωξης είναι υψηλότερος στις γάτες που ζούν πολλές μαζί σε ομάδες και μπορεί να υπάρχει υψηλό ποσοστό σεξουαλικής μεταφοράς σε νεαρά ζώα σε φάση αναπαραγωγής. Όταν η άμυνα του οργανισμού της γάτας βρεθεί εξασθενημένη ,τότε ο στρεπτόκοκκος από ακίνδυνη μικροβιακή χλωρίδα γίνεται παθογόνος και δημιουργεί σοβαρές νόσους.
Προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αποστήματα, πνευμονία, οστεομυελίτιδα, πολυαρθρίτιδα, ουρογεννητικές λοιμώξεις, σηψαιμία , ιγμορίτιδα και μηνιγγίτιδα.
Στρεπτόκοκκος Z:

2) Όσον αφορά τον στρεπτόκοκκο equi subsp zooepidemicus βρίσκεται σε πολλά ζώα (& συχνότερα στο άλογο ) και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα . Παραδοσιακά προσβάλλει γάτες που ζουν πολλές μαζί κυρίως σε δημοτικά καταφύγια ,καθώς και γάτες που βρίσκονται σε στενή επαφή με άλογα. Όταν το μικρόβιο υπερνικήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού τότε καθίσταται λοιμογόνο και προσβάλει όπως και ο άλλος στρεπτόκοκκος το αναπνευστικό ,το δέρμα το ουροποιητικό αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σηψαιμία και θάνατο!
Πως γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία;

Η διάγνωση της ύπαρξης στρεπτόκοκκου γίνεται εργαστηριακά και η θεραπεία ξεκινά αμέσως με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ,μέχρι η καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα να μας δείξουν το αντιβιοτικό στο οποίο ο υπάρχων στρεπτόκοκκος έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία. Αμέσως μετά αλλάζουμε το αντιβιοτικό ευρέως φάσματος με αυτό που έδειξε το αντιβιόγραμα . Στην ερώτηση που έκανε πελάτης μας (και στάθηκε αφορμή για αυτό το άρθρο) αν ο στρεπτόκοκκος προσβάλλει τα μάτια ,η απάντηση είναι ΝΑΙ. Τα μάτια γεμίζουν βλεννοπυώδεις εκκρίσεις και πολλές φορές μπορεί να είναι τελείως κλειστά λόγω του οιδήματος των βλεφάρων αλλά και το κόλλημα του άνω και κάτω βλέφαρου με στεγνές τσίμπλες ! Ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά κολλύρια κινολόνης κ τομπραμυκίνης τα οποία σχεδόν πάντα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά τον στρεπτόκοκκο . Μερικές φορές μπορεί η γάτα να χρειαστεί για τρεις μέρες κολάρο Ελισάβετ για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός των ματιών από το τρίψιμο . Εννοείται ότι η δοσολογία των φαρμάκων και η παρακολούθηση της γάτας πρέπει να γίνεται από τον κτηνίατρο μέχρι την πλήρη ίαση. Σε γενικευμένη βαριά προσβολή μπορεί να είναι αναγκαία η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικού και η παραμονή της γάτας στο νοσηλευτήριο της κτηνιατρικής κλινικής !

 

Leave a reply