Χρυσός στο βλέφαρο γάτας. Παγκόσμια πρωτοποριακή επέμβαση από την Κτηνιατρική Λάρισας

👩🏼‍⚕️ Κτηνίατρος Μαρία Ζησούλη

Ο Τουλούζ πάσχει από τραυματική πάρεση του αριστερού προσωπικού νεύρου μετά από τροχαίο . Αυτό είχε σαν συνέπεια να παραλύσει πλήρως και ο σφικτήρας μυς του αριστερού βλεφάρου.

⏱️⏱️VIDEO CHAPTERS⏱️⏱️
🚩 Το αριστερό προσωπικό νεύρο , που καταστράφηκε, νευρώνει όλους τους μυς του αριστερού μισού προσώπου του γατούλη μας ,αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει ο σφικτήρας μυς του αριστερού άνω βλεφάρου ο όποιος δεν αφήνει το μάτι να κλείσει.
🚩 Αντίθετα ο ανελκτήρας μυς του βλεφάρου που νευρώνεται από το κοινό κινητικό νεύρο λειτουργεί φυσιολογικά κ έτσι δυστυχώς το μάτι είναι συνεχώς ανοιχτό.
🚩 Οδηγούμαστε έτσι σε μία κατάσταση που ονομάζεται λαγόφθαλμος όπου το μάτι μένει συνεχώς ανοιχτό χωρίς να ανοιγοκλείνει! Και όταν το μάτι δεν ανοιγοκλείνει, ο κερατοειδής ,η πρόσθια δηλαδή επιφάνεια του ματιού, ξεραίνεται και το μάτι οδηγείται στην καταστροφή.
🚩 Ήδη ο κερατοειδής του Τουλούζ έχει υποστεί αρκετά σημαντική βλάβη. Είναι στα πρόθυρα της διάτρησης την οποία μετά βίας θα προλάβουμε μόνο αν κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα του βλέφαρου γιατί αλλιώς μόνη λύση είναι η εξόρυξη .
🚩 Για να ανακάμψει ο κερατοειδής θα πρέπει να ενσταλάσουμε ενυδατικό κολλύριο με υαλουρονικό κάθε 15 λεπτά στο μάτι -πράγμα που όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο
ή
να αποκαταστήσουμε την λειτουργικότητα του βλαφάρου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συρραφή βιοσυμβατού κομματιού χρυσού στον ταρσό του άνω βλεφάρου.
👉🏼 Τοποθέτηση χρυσού σε βλέφαρο γάτας για αποκατάσταση παράλυσης του προσωπικού ,είναι η̲ π̲ρ̲ώ̲τ̲η̲ ε̲π̲έ̲μ̲β̲α̲σ̲η̲ π̲ο̲υ̲ γ̲ί̲ν̲ε̲τ̲α̲ι̲ σ̲τ̲α̲ π̲α̲γ̲κ̲ό̲σ̲μ̲ι̲α̲ δ̲ε̲δ̲ο̲μ̲έ̲ν̲α̲!!
🚩 Μετά από μεγάλη οργάνωση και πολλή δουλειά στην Κτηνιατρική Λάρισας μελετώντας τους μυς κ τη δύναμη των μυών του βλεφάρου ενός ενήλικου αρσενικού γάτου καταλήξαμε ότι χρειαζόμαστε πλάκα χρυσού βάρος 1,2 γραμ.
🚩 Την επέμβαση ανέλαβε η υπεύθυνη του οφθαλμολογικού τμήματος της Κτηνιατρικής Λάρισας κτηνίατρος Μαρία Ζησούλη και την αναισθησία ο κτηνίατρος Λεωνίδας Φώλιας.
🚩 Έγινε οριζόντια τομή στο βλέφαρο και οριζόντια τομή στον βλεφαρικό σφιγκτήρα μυ με προσοχή να μην θιχτεί η κατάφυση του ανελκτήρα μυ.
👉🏼 Δημιούργησα μία «τσέπη» μεταξύ του μυ και του ταρσού όπου και τοποθετήθηκε ο χρυσός .
👉🏼 Έκανα προσεκτική συρραφή της πλάκας χρυσού πάνω στον ταρσό. Κατόπιν προχώρησα σε συρραφή του μυ και συρραφή του δέρματος. Η επέμβαση του βλεφάρου τελείωσε αλλά δε σταμάτησα εδώ.
👉🏼 Για να προστατεύσω ακόμα πιο πολύ τον διηθημένο κερατοειδή έκανα συρραφή του τρίτου βλέφαρο στον απέναντι βολβικό επιπεφυκότα. Έτσι δημιούργησα διπλή προστασία στον προβληματικό κερατοειδή.
👉🏼 Ο κερατοειδής θα αποκαλυφθεί πλήρως ένα μήνα μετά όταν και θα κοπούν τα ράμματα του τρίτου βλέφαρο.
👉🏼 Όταν ο Τουλούζ ξύπνησε με μεγάλη χαρά είδαμε ότι η κινητικότητα του βλεφάρου είχε αποκατασταθεί πλήρως και ο Τουλούζ ανοιγόκλεινε το μάτι φυσιολογικά.
👉🏼 Με ενθουσιασμό είδαμε ότι η επέμβαση αυτή έχει απόλυτη επιτυχία και μπορεί πλέον να γίνεται άμεσα σαν ρουτίνα σε παράλυση προσωπικού νεύρου γάτας οποιοσδήποτε αιτιολογίας .Ακόμα κι αν μετά την αποκάλυψη του κερατοειδή αυτός δεν έχει αποκτήσει πλήρη διαύγεια είναι βέβαιο ότι έχουμε σώσει τον βολβό του ματιού αλλά και κάποια (έστω και μικρή )όραση.

𝝚𝝘𝝘𝝦𝝖𝝫𝝜 𝝨𝝩𝝤 𝝟𝝖𝝢𝝖𝝠𝝞 𝕐𝕆𝕌𝕋𝕌𝔹𝔼🔴
#subscribe https://www.youtube.com/channel/UCCbQExO7589CWuPLU-YUHjQ
👩🏼‍⚕️ Περιγραφή – Αφήγηση : ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΗΣΟΥΛΗ #veterinarydoctor

Leave a reply